دوره 15، شماره 56 - ( تابستان 1405 )                   جلد اول _ شماره اول_صفحات 5 الی 79 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pirhayati M, Vasigh B. Genealogical Analysis of Residential Architecture in the Oil Cities of Khuzestan: Masjed Soliman, Abadan, and Ahvaz. Haft Hesar J Environ Stud 2026; 15 (56) :5-22
URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-2416-fa.html
پیرحیاتی مهدی، وثیق بهزاد. تحلیل تبارشناختی معماری مسکونی در شهرهای نفتی خوزستان مسجدسلیمان، آبادان و اهواز. مطالعات محیطی هفت حصار. 1405; 15 (56) :5-22

URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-2416-fa.html


1- گروه مرمت ابنیه تاریخی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه صنعتی جندی‌شاپور دزفول، ایران
2- گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه صنعتی جندی‌شاپور دزفول، ایران
چکیده:   (5 مشاهده)
در طی تغییرات معماری ایرانی، دوران قاجار و اوایل پهلوی به علت روند سریع تغییر در کالبد و نقشه جایگاه ویژه ای دارند. این تغییرات به واسطه تبادل فرهنگی بین ایران و اروپا عمدتاً در شهرهای پرجمعیتی مانند تهران و تبریز مشاهده می شود. اما نحوه ورود معماری غربی در جنوب غرب ایران، به‌واسطه کشف نفت در خوزستان، از گونه ای دیگر است. ساختمان سازی شرکت های نفتی در این مناطق مهمترین عامل تغییرات ساختار معماری این جغرافیا است. با ورود شرکت‌های نفتی، نیاز به ساخت خانه هایی برای شاغلین در این صنعت در محدوده های اکتشاف و بهره‌برداری ضرورت یافت. خانه ها و محلاتی که با دانش و سنت های بومی خانه­سازی منطقه همخوانی نداشت و پس از ساخت این محلات، رویکردی متفاوت در نظم شهری و سازمان‌دهی فضای خانه، رواج یافت. لذا این پرسش مطرح می­شود که از منظر تبارشناسانه ویژگی­های سازماندهی فضایی در معماری مسکونی و نظام شهری شرکت­های نفتی در خوزستان چیست؟ هدف از این تحقیق، شناخت شهرک­های نفتی خوزستان از منظر معماری و شهرسازی است. روش تحقیق بر اساس موردکاوی خانه­ها و بررسی شکل شهرسازی بخش‌های اسکان کارمندان و کارگران در سه شهر نفتی (مسجدسلیمان، آبادان و اهواز) بوده و در ماهیت توصیفی- تحلیلی با حرکت از مشاهده به سمت نظریه توسط استدلال استقرایی است. در این نوشتار تلاش شد با استفاده از رویکرد تطبیقی، ضمن معرفی ریخت شهر و فضایابی معماری، به بررسی گونه­های ساخت شهرک و مسکن پرداخته شود. نتایج نشان می­دهد که روند تحولات معماری مسکونی شهرک­های نفتی علی­رغم کالبد متفاوت از معماری سنتی و بومی، در ابتکارات اقلیمی برگرفته از معماری خوزستان است. همچنین شکل شهرک و مسکن حاکی از تفاوت چشمگیر فضا و کالبد برمبنای طبقه اجتماعی افراد است. بااین‌حال عمده بافتار شهری در شهرک­های نفتی بر اساس شهرسازی مدرنیستی است به‌گونه‌ای که به‌طورکلی، ساختار مرکزگرا و شطرنجی سازمان اصلی این شهرک­ها هستند و گاه بر آن به‌واسطه ایجاد سه‌راه تأکید شده است.
 
متن کامل [PDF 2389 kb]   (7 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-مورد پژوهی | موضوع مقاله: معماری
دریافت: 1405/6/19 | ویرایش نهایی: 1405/6/19 | پذیرش: 1405/6/10 | انتشار: 1405/6/10 | انتشار الکترونیک: 1405/6/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مطالعات محیطی هفت حصار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2026 CC BY-NC 4.0 | Haft Hesar Journal of Environmental Studies

Designed & Developed by : Yektaweb