دوره 5، شماره 18 - ( زمستان 1395 )                   جلد اول _ شماره اول_صفحات 5 الی 79 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

A Model for Mixed Methodology in Urban Planning. Haft Hesar J Environ Stud 2017; 5 (18) :31-52
URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-268-fa.html
کشمیری هادی، پیوسته گر یعقوب، کریمی محمدقاسم. ارایه‌ی‌ الگوی روش تحقیق ترکیبی در شهرسازی . مطالعات محیطی هفت حصار. 1395; 5 (18) :31-52

URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-268-fa.html


چکیده:   (4969 مشاهده)

روش تحقیق ترکیبی در دههی 1960میلادی در علوم اجتماعی آغاز شده است، اما استفاده از این روش در مطالعات شهری و شهرسازی بسیار نوپا بوده و به دههی 1990 میلادی برمیگردد. به نظر می­رسد استفاده از تک­روشهای کمی یا کیفی در تحقیقهای مختلف، نتایج کامل و همهجانبهای را لحاظ نکرده و نوعی نگرش تکبعدی و تکروی در تحقیق را دنبال نموده و تمام جوانب و مسایل تجزیه و تحلیلهای اجتماعی و شهرسازی را بیان نمیکند. این پژوهش با نگاهی نوین و خلاقانه به روش ترکیبی، سیر تاریخی، بنیانهای فلسفی و پارادایمی روش تحقیق، تعاریف و کاربرد روشهای تحقیق مختلف را بیان مینماید و سپس ضمن ارایهی انواع طرحهای ترکیبی به بررسی نمونههای موردی انجام شده در مسایل گوناگون اجتماعی و شهرسازی با استفاده از انواع روشهای تحقیق ترکیبی (روشهای تحقیق کمی و کیفی)، در موضوعات مختلف توسعهی منابع انسانی، فضاهای باز شهری، الگوی جدید مسکن و طراحی محله، فنآوری محیطی، مسکن عمومی وکشف سرمایهی اجتماعی شهر و منطقه میپردازد. هدف این پژوهش ارزیابی انواع روشهای تحقیق ترکیبی و شناسایی انواع معیارهای­نهفته در روشهای تحقیق کمی، کیفی و ترکیبی است که بر تعاملات اجتماعی و مسایل شهرسازی تاثیرگذار است. پرسش­نامه­ای از صاحب­نظران کارشناسی ­ارشد و دکتری در رشته­ها و حرفه­های مرتبط ­شهرسازی تهیه گردید. نتایج آزمون t برای تمامی تحلیل­ها نشان می­دهد که روش ترکیبی، سطح­ انتظارات بالاتری را در پاسخ­گویی به نیازها و توقعات­برنامه و طرح ­اجتماعی و یا شهرسازی برآورده ­ساخته و همچنین در ارتقای ­طرح­ها نقش­ مؤثرتری را دارند. در نهایت با خلاصهسازی روشهای تحقیق ترکیبی و استفاده از نمودار جریان­داده­ها و فرا استنباط به ارایهی الگوی کاربردی روشهای تحقیق ترکیبی در مطالعات اجتماعی و شهرسازی پرداخته و به تحلیل شبکههای اجتماعی و شهری دست میزند که در آن یافتهها و اهداف تحقیق لحاظ شده، و سبب پیشرفت و توسعهی تحقیق در زمینههای مورد بررسی شده و اعتبارسنجی می گردد.     

متن کامل [PDF 458 kb]   (4727 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-مورد پژوهی | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/12/22 | پذیرش: 1395/12/22 | انتشار: 1395/12/22

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مطالعات محیطی هفت حصار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Haft Hesar Journal of Environmental Studies

Designed & Developed by : Yektaweb