۴ نتیجه برای طبسی
سجاد فردوسی، تارا سمیری، ایمان طبسی،
دوره ۲، شماره ۷ - ( بهار ۱۳۹۳ )
چکیده
مهمترین کارکرد مبادی ورودی، آفرینش احساس ورود به شهر است که ماحصل تعامل ورود روانی، ورود بصری و ورود فیزیکی هست. بر این اساس فرضیه پژوهش حاضر بر این مساله استوار است که به نظر میرسد ضعف عملکردی فضای ورودی شهرها ناشی از طراحی نامناسب و شکل گیری بدون برنامه آن می باشد که موجب بهم خوردن نظام رفتاری مسافرین و بروز ناهنجاریهای رفتاری شده است. نوع تحقیق، کاربردی و رویکرد حاکم بر فضای پژوهش توصیفی- تحلیلی است. جمعآوری اطلاعات به روش میدانی و اسنادی انجام پذیرفته و پس از شناخت وضعیت موجود محدوده، در قالب مفاهیم سه گانه ورود روانی، ورود بصری و ورود فیزیکی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این پژوهش با هدف شناخت و تحلیل مبادی ورودی شهرها، ورودی شهر ملایر، به عنوان یک نمونه مطالعاتی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش بیان میدارد که فضای ورودی شهر، دارای نابسامانیهایی به لحاظ روانی، بصری و فیزیکی بوده که مسبب سیما و منظری نامطلوب در ورودی شهر شده است که در جهت تثبیت جایگاه فضای ورودی در ساختار شهر و رفع نابسامانیهای موجود، نیازمند توجهی جدی هست.
سجاد فردوسی، تارا سمیری، ایمان طبسی،
دوره ۳، شماره ۱۲ - ( تابستان ۱۳۹۴ )
چکیده
بلندمرتبهسازی ازجمله رویکردهای مهم شهرهای بزرگ جهان است که در اثر رشد روزافزون جمعیت، کمبود و گرانی زمین و مشکلات توسعه افقی شهرها رواج یافته که قابلیت ارتباط فرد با محیط اطرافش را بسیار بیاهمیت جلوه میکند. در این پژوهش به روش تحلیلی- توصیفی و باهدف شناخت و تحلیل تأثیرات محیطی ناشی از افزایش تراکم و توسعه عمودی در شهرها، سعی بر آن است تا تبیین روشنی از معایب افزایش تراکم در شهرها، در عین سودمندی آن، ارائه گردد. جمعآوری اطلاعات بهصورت اسنادی انجام پذیرفته و پس از شناخت مفاهیم موردنظر ، به تحلیل آنها پرداخته و نتیجتاً به چگونگی ارتباط بین آنها منجر میگردد. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که ساختمانهای بلند بر تعادل محیط شهری تأثیر میگذارند و میبایست چگونگی تأثیر آنها بر کیفیت محیط قبل از احداث مورد ارزیابی قرار گیرد. خصوصاً در ارتباط با ساختمانهای بلند با عملکرد مسکونی که علاوه بر ملاحظات محیطی و شهرسازی، تغییر در روابط اجتماعی اهالی، تغییرات در شیوه زندگی و رفتارهای جمعی نیز میباید موردنظر باشد تا طراحی و ساخت ساختمانهای بلند موجب ارتقاء کیفیات محیط شهری گردند.
اعظم مسعودی گوگانی، خسرو افضلیان، محسن طبسی، هادی سروری، مهدی صحراگرد،
دوره ۱۱، شماره ۴۱ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده
اثرات نور و رنگ در طول زمان اتفاق میافتد، یعنی کاربران فضا برای مدتی طولانی در فضاها اقامت داشته و در معرض انرژیهای مختلف تابش شده از نور رنگی قرار میگیرند. مطالعات زیادی در مورد تأثیر نور طبیعی بر روح و جسم انسان انجام شده است که نقش غیرقابل انکار نور طبیعی بر رفتار، نگرش و کارایی افراد را تکرار میکنند. بااینوجود علی رغم اینکه نور طبیعی بهعنوان یک منبع انرژی تجدید پذیر، بدون هزینه و سازگار با محیط زیست است، بیشتر راه حلهای مورداستفاده در معماری قدیمی باتوجهبه استفاده از نور طبیعی فراموش شدهاند. تأثیر روانی نور رنگی برفضاهای خانههای قاجاری تبریز چگونه است؟
به نظر میرسد، پنجره مشبک با تکههای شیشه رنگارنگ موسوم به ارسی، عملکرد بالای آنها در نور روز و سایر عملکردها مانند زیبایی، حریم خصوصی، اثرات روانشناختی و غیره را نشان میدهد که استفاده از شیشههای رنگی در پنجره و تخمین درصد مناسب هر شیشه رنگی، به طور قابلتوجهی به عملکرد فضا، مواد، ترجیحات کاربر، آبوهوای محلی و هدف طراحی بستگی دارد.
روش تحقیق مورداستفاده در این پژوهش روش تحقیق پیمایشی میباشد. گردآوری دادهها از منابع مکتوب و مصاحبه باز از متخصصان این حوزه بهعنوان جدول هدف محتوا تدوینشده و به روش تحلیل محتوا طبقهبندی گردید. برای تعیین میزان اهمیت مؤلفهها پرسشنامه دارای ساختار توسط محققان، ساخته شد و توسط نرمافزار spss تحلیل گشت. بر اساس یک رویکرد جامع و یک روش تحقیق کمی، ۱۶ مورد از خانههای قاجاری در تبریز را تحلیل کرده و نشان داد که سازندگان آنها چگونه از نور و عناصر معماری در روش های مختلف سازماندهی فضا استفاده میکنند تا امنیت احساسی ساکنان تأمین شود؛ عواملی مرتبط با مؤلفههایی چون اقلیم، فرهنگ، اقتصاد، اعتقادات، منزلت اجتماعی، تکنولوژی، مصالح، سایت، دفاع و نماد وغیره که در شکلگیری فضاهای خانه مطرح میباشند با موضوعاتی مرتبط با نور و رنگ از قبیل خوانایی، مطلوبیت، دلپذیری، روح و حالت، تعامل، تطبیقپذیری و انعطافپذیری تنوعهایی را نشان میدهد که اگرچه در مبانی، وحدت و اشتراک دارند، مصادیق متعدّدی را صورت میبندند. مهمترین مؤلفههای مؤثر در حوزه مؤلفههای کیفی عواملی مانند: تأثیر روانی، زیبائی، محرمیت، امنیت و در حوزه مؤلفههای کمی شامل: تهویه، چشمانداز، کنترل نور و صدا به دست آمد.
حسن ناصری ازغندی، محسن طبسی، حسن رضائی،
دوره ۱۲، شماره ۴۵ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده
از آنجا که خانواده نظامی است بر پایه روابط درونی و بیرونی، خانه سازمان فضایی ویژهای را میطلبد که در آن تفکیک فضاهای عمومی و خصوصی و نوع رابطه آنها با یکدیگر اهمیت مییابد. از اینرو "اصل محرمیت" به زیبایی در چگونگی سازماندهی فضایی و نحوه قرارگیری عملکردها، نمایان شده است. تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در دوره انتقال سبب تغییرات گسترده در شیوه زندگی و به تبع آن تحول و دگرگونی در سازمان فضایی بناهای مختلف؛ از جمله خانهها گردید. هدف اصلی تحقیق حاضر، شناخت تأثیر تغییرات کالبدی سازمان فضایی، در دوره انتقال (اواخر قاجار و دوره پهلوی اول) بر میزان محرمیت خانهها در شهر بیرجند است. بر این اساس، پژوهشگران در پی پاسخگویی به این پرسش هستند که: تغییرات کالبدی سازمان فضایی خانهها چه بوده است و این تغییرات، چه اثراتی را بر میزان محرمیت خانههای بیرجند در دوره انتقال داشته است؟
پژوهش حاضر با رویکردی اثباتگرایانه، از روشهای تاریخی و توصیفی تحلیلی در جهت رسیدن به هدف، بهره گرفته است. جمعآوری دادهها مطابق با دو شیوه اسنادی و میدانی است. جامعه آماری مشتمل بر خانههایی است که متعلق به دوره مورد نظر هستند و ثبت ملی شده باشند؛ نه باب از این خانهها متعلق به دوره قاجار؛ هشت باب قاجار- پهلوی و هشت باب خانه دیگر متعلق به دوره پهلوی است. یافتههای پژوهش نشان میدهد که در طی دوران انتقال، میانگین مساحت توده هر خانه از ۳۶۰ مترمربع به ۲۲۳ مترمربع کاهش یافته است و تمایل به قرارگیری توده در سه و یا دو طرف فضا نمود بیشتری یافته است. سلسله مراتب حرکتی نیز حذف فیلترها و واسطههایی همانند هشتی و دالان و ایوان را نشان میدهد. نتایج مؤید آن است که تغییرات در مؤلفهها و عناصری همانند: نسبت توده و فضا، نظم توده و فضا، سلسله مراتب حرکتی، ورودی، هشتی، حیاط و فیلترها، طی بازه زمانی دوره انتقال، در کالبد معماری خانههای بیرجند، سبب شده است محرمیت که سابقهای چندهزار ساله در معماری ایران داشته است؛ کمرنگ شود. همچنین مقایسه نتایج پژوهش حاضر با دیگر پژوهشها، نشان میدهد که تغییرات در شهر بیرجند نسبت به شهرهایی مانند مشهد، تهران و اصفهان کمتر و آرامتر بوده است؛ این امر میتواند ناشی از تأثیرات مذهبی و دور بودن بیرجند از تحولات فرهنگی و سبک زندگی در دیگر شهرهای بزرگ آن دوره، ازجمله مرکز استان باشد.