دوره 11، شماره 44 - ( تابستان 1402 )                   جلد اول _ شماره اول_صفحات 5 الی 79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Pirayesh Shirazi Nezhad M, Tahbaz M, Masoudi A, Mahmoudi Zarandi M. Existential analysis of vernacular housing in the Manoujan region of Kerman province with the phenomenological approach of Schultz and Heidegger. Haft Hesar J Environ Stud 2023; 11 (44) :112-128
URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-1930-fa.html
پیرایش شیرازی نژاد مژگان، طاهباز منصوره، مسعودی عباس، محمودی زرندی مهناز. بازشناسی مسکن بومی منطقۀ منوجان استان کرمان با رویکرد پدیده‌شناسانۀ شولتز و هایدگر. مطالعات محیطی هفت حصار. 1402; 11 (44) :112-128

URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-1930-fa.html

1- دانشگاه آزاد اسلامی تهران جنوب
2- دانشگاه شهید بهشتی تهران
3- دانشگاه آزاد اسلامی کرمان
4- دانشگاه آزاد اسلامی تهران شمال
ازآنجاکه معماری ­بومی در هماهنگی با "تجربه زیستۀ" بومیان شکل می­گیرد، معماری‌ای از مدخل فضای وجودی است که از منظر شاعرانگی، فضایی نامنتظر و درعین‌حال آزادکننده است که به ‌واسطه خیال، کشف و فهم می­شود. بنابراین مقاله حاضر، با رجوع به رویکرد پدیده‌شناختی که ریشه در فلسفه داشته و بر مفاهیمی چون "تجربه زیسته" و "ادراک" انسان از هستی اشاره دارد، موضوع را به‌گونه‌ای بررسی نموده که "چگونگی" در آن­ ممکن باشد. در راستای پاسخ به پرسش­ اصلی پژوهش: «چگونه می­توان با معیارهای پدیده­شناسی برآمده از نظریات هایدگر و شولتز، به تحلیلی وجودی (اگزیستانسیال) از تحقق سکونت در معماری‌بومی منطقۀ منوجان دست یافت؟»، معیارهای پدیده­شناسانۀ برآمده از مطالعات نظری پایه، در فلسفه وجودیِ هایدگر و پدیده­شناسیِ مکان در تحقیقات شولتز شامل: یک مورد متغیر وابسته مؤلفۀ "باشیدن" و ده مورد متغیر مستقل شامل: "مکانمندی"، "آشکارگی"، "خودبودگی"، "گردآوری"، "خصلت"، "دربرگیرندگی"، "نمادین­سازی"، "مراقبت"، "معناداری" و"شاعرانگی" استخراج و تدوین شدند؛ سپس در جهت هدف تحقیق یعنی فهم عمیق­تر و بهتر معماری‌بومی منوجان در توصیف و تفسیری پدیده­شناختی با معیارهای ذکرشده ارائه شد. جامعه آماریِ این پژوهش، بنا و فضای زیستی بومیان -کپر و عناصر وابسته به آن- می­باشد.  آنچه این سکونتگاه/قرارگاه را به طرز چشمگیری از نمونه‌های مشابه متمایز می‌کند، نوعِ مصالح، شکل و نحوۀ استقرار کپرها از یک‌سو و از سوی دیگر شیوۀ سکونتی است که در آنجا محقق شده است. نتایج نشان داد سکونتگاه موردنظر در عین تمامی مشکلات اقتصادی و فقر شدید ساکنین آن، مؤلفه‌های لازم برای تحقق سکونت در تطابق با احراز هویت و پذیرش کاربری و درنتیجه در رابطه با فرم و فضا را در خود دارد. درنهایت سعی شد نشان ­داده شود این شیوۀ "سکناگزیدن/باشیدن" واجد امتیازاتی است که در پژوهش‌ها و مطالعات رایج معماری مغفول می‌ماند؛ امتیازاتی که معطوف به "تجربۀ زیستۀ" ساکنان و رابطۀ وجودی آن‌ها با محیط و مکان زندگی‌شان می‌باشد که به نظر می‌رسد با تحلیلی وجودی و رویکردی پدیده‌شناسانه بهتر به دید می‌آیند.

دریافت: 1400/5/31 | پذیرش: 1402/6/10 | انتشار: 1402/6/26