دوره 12، شماره 46 - ( زمستان 1402 )                   جلد اول _ شماره اول_صفحات 5 الی 79 | برگشت به فهرست نسخه ها

The progress of studies in the field of Islamic architecture to improve human perception of the environment. Haft Hesar J Environ Stud 2024; 12 (46) :23-36
URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-1979-fa.html
میرجلیلی فهیمه السادات، رحمانی قصبه محمد. فراروش مطالعات در حوزه معماری اسلامی برای ارتقای ادراک انسان از محیط. مطالعات محیطی هفت حصار. 1402; 12 (46) :23-36

URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-1979-fa.html

1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
2- دانشگاه شهاب دانش قم
معماری اسلامی منعکس ‌کننده تنوع فرهنگی جوامع اسلامی و بیانگر حرکت‌های فرهنگی این‌گونه جوامع است و لازم به ذکر است بدانیم، معماری اسلامی بیشتر از جهان اندیشه، از فرم و مفهوم بهره برده است. از سویی دیگر، فرایند سیستماتیک و تعاملات افراد با محیط فیزیکی خود برای به‌دست‌آوردن ایده‌های بهتر از چگونگی روابط انسان با محیط ساخته شده خود بر روی معماری بسیار تأثیرگذار می‌باشد. نحوه استفاده از مکان‌ها، رفتار و پیوستن احساسات خود با این فضا از عوامل بسیار مهمی است که باید توسط طراحان در نظر گرفته شود تصویری که از هر فضا در ادراک انسان شکل می‌گیرد، از نظر فرایند شکل‌گیری بسیار ذهنی است در واقع فکر انسان و محیط برای ایجاد ترکیبی از کیفیت بصری در تعامل و ارتباط همیشگی هستند. همچنین ویژگی‌های فضایی محیط ساخته شده انسانی، بر ادراک انسان و مولفه‌های بصری داخلی آن نیز تأثیر می‌گذارد. پس درمی‌یابیم که مغز انسان شامل شبکه‌های عملکردی گسترده‌ای است که می‌توان هر کدام را به‌عنوان عملیات روان‌شناختی اساسی که برای ایجاد طیفی از حالات ذهنی از جمله خشم، غم، ترس، انزجار، و غیره که محدود هم نمی‌شود، مجدد توصیف کرد؛ بنابراین هدف این مقاله ارائه ی فراروش مطالعات در حوزه معماری اسلامی برای ارتقای ادراک انسان از محیط می‌باشد و روش تحقیق پژوهش حاضر از نوع ترکیبی و از جنبه ی هدف کاربردی است و برای دستیابی به هدف پژوهش از راهبرد فراروش استفاده شده و جنس داده‌های این پژوهش از نوع متن مقالات مورد بررسی می‌باشد. برای بررسی مطالعات علمی‌پژوهشی از پایگاه‌های اسکولار و ساینس دایرکت و حوزه ی تخصصی هنر و معماری که در بازه ی زمانی 2019 الی 2023 به چاپ رسیده‌اند، استفاده شده است. در بررسی این مطالعات کشف رابطه ی بین پارادایم‌های فلسفی، افق‌های زمانی، رویکرد و ماهیت پژوهش، روش‌های تحقیق و تحلیل و ابزارهای آن‌ها مدنظر می‌باشد. در بررسی مطالعات صورت‌گرفته و نتایج خروجی یافته‌های تحقیق با نرم‌افزار مکس کیودا نشان می‌دهد که بیشتر مطالعات از روش تحقیق کیفی، پارادایم اثبات‌گرایانه، روش گردآوری اطلاعات اسنادی کتابخانه‌ای و روش تحلیل محتوا استفاده کرده‌اند، پس درمی‌یابیم که فراوانی مطالعات با روش تحقیق کیفی بسیار گسترده و مطالعات کمی و ترکیبی بسیار کمتر مورد استقبال نویسندگان قرار گرفته است و البته باید در نظر داشت که کمبود ابزارهای تحلیل کیفی نوین و بررسی فصل مشترک و راهبردهای این دو حوزه  بسیار به چشم می‌خورد.

دریافت: 1402/4/21 | پذیرش: 1402/6/19 | انتشار: 1402/11/2