دوره 13، شماره 48 - ( تابستان 1403 )                   جلد اول _ شماره اول_صفحات 5 الی 79 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

کمری زهرا، اکبریان سیده زهرا، خانی زاده محمدعلی. امکان سنجی و اجرای طرح خیابان کامل جهت دستیابی به سرزندگی فضایی- اجتماعی (مطالعه موردی: بلوارهای ارم شیراز و همدان). مطالعات محیطی هفت حصار. 1403; 13 (48) :105-120

URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-2087-fa.html


چکیده:   (542 مشاهده)
امروزه اغلب فضاهای عمومی شــهری ازجمله خیابان‌ها به دلیل افزایش بی‌رویه وســایل نقلیه موتوری و وابســتگی الگوی زندگی شــهری به آن‌ها، به‌شدت تحت سلطه ماشین درآمده و سرزندگی خود را ازدست‌داده‌اند. خیابان که زمانی محل تعاملات و فعالیت‌های انسانی بود، به مکانی بیشتر برای عبور تبدیل شد و به تصرف اتومبیل‌ها درآمد. مردمانی که زمانی نه‌چندان دور در خیابان به گفت‌وگو و دادوستد می‌پرداختند، کودکانی که خیابان را محلی برای بازی می‌دانستند، جوانانی که برای تفریح به خیابان می‌آمدند و موجب ارتقای سرزندگی می‌شدند، همگی ازآن‌پس به مخاطبان پیاده‌ای تبدیل شدند که جز از محل‌های ویژه خط‌کشی شده حق گذر از آن را ندارند. بنابراین با توجه به موارد مطرح‌شده و شواهد موجود توجه به نیازهای تمامی شهروندان ازجمله کودکان و جوانان از طریق افزایش سلامت فکری و روانی آن‌ها و احساس آرامش از بابت فضایی مناسب با امنیت فیزیکی و اجتماعی برای حضور یافتن به‌منظور ارتقا سرزندگی و نشاط را در شهرهای کشورمان مهم به نظر می‌رسد. در این میان طرح خیابان کامل یکی از راهبردهای مناسبی هست که می‌تواند امنیت، آسایش و دسترسی آسان برای اتومبیل سواران، عابران پیاده، دوچرخه‌سواران و رانندگان وسایل حمل‌ونقل عمومی را به‌طور هم‌زمان فراهم آورده و آن تعاملات و سرزندگی اجتماعی سال‌های گذشته را زنده گرداند. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل مؤثر بر سرزندگی فضایی - اجتماعی بود. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و به روش نظریه زمینه‌ای انجام شد. ابزار پژوهش مصاحبه ساختاریافته بود. با بهره‌گیری از روش نظریه زمینه‌ای، داده‌های حاصل از مصاحبه‌های انجام‌شده با 72 نفر از شهروندان شیرازی و 39 نفر از شهروندان همدانی، طی سه مرحله کدگذاری باز (اولیه)، محوری و گزینشی (انتخابی) کدگذاری شد. کدهای باز شامل 25 مفهوم مربوط به شیراز و 35 مفهوم مربوط به همدان و کدهای محوری شامل سه مقوله عمده است که مشتمل بر پویایی، جذابیت و مردم و فعالیت‌ها (فعال و غیرفعال) هست. عدالت فضایی اجتماعی، به‌عنوان کد محوری پژوهش حاضر، ز، ایران شناسایی گردید.
 
متن کامل [PDF 1488 kb]   (182 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-مورد پژوهی | موضوع مقاله: روان شناسی محیط
دریافت: 1403/5/28 | پذیرش: 1403/5/10 | انتشار: 1403/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مطالعات محیطی هفت حصار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Haft Hesar Journal of Environmental Studies

Designed & Developed by : Yektaweb