دوره 2، شماره 6 - ( زمستان 1392 )                   جلد اول _ شماره اول_صفحات 5 الی 79 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

عندلیب علی رضا، رضایی فرید مهسا. ‌شناسایی محرک‌ها و امکان‌سنجی به‌کارگیری رویکرد اعیان‌سازی در بافت‌‌های فرسوده (نمونه مطالعاتی: محله ابیوردی در شهر شیراز) . مطالعات محیطی هفت حصار. 1392; 2 (6) :55-64

URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-372-fa.html


چکیده:   (3319 مشاهده)

بافت­های فرسوده و رهاشده‌ی شهری، چه در درون شهرها و چه در حاشیه آن‌ها، از مسائل و معضلات غیرقابل‌چشم‌پوشی شهرهای امروزی به شمار می­آیند. بافت­های شهری با گذر زمان به میزان زیادی کیفیت خود را از دست می­دهند و جریان زندگی در آن‌ها با مشکلات فراوانی روبرو می­شود. عدم توجه به این بافت­ها، سبب گسترش شهرها به سمت اطراف شده و هزینه­های هنگفتی را دربر خواهد داشت. لذا به‌منظور پیشگیری از عواقب نامطلوب و گاه غیرقابل‌جبران این معضل فراگیر، مداخله صحیح در بافت­های فرسوده و رهاشده‌ی شهری و نوسازی آن‌ها ضروری است. اما اغلب نوسازی­های شهری درعین‌حال که ضروری هستند و منافع بسیاری دربر دارند، برخی نگرانی­ها و آثار نامطلوب را به‌ویژه درزمینهٔ اجتماعی در پی‌دارند. یکی از صورت­های نوسازی شهری "اعیان سازی" است که برخی صاحب‌نظران آن را مثبت و برخی نیز منفی دانسته­اند. بنابراین در این مقاله سعی بر آن است تا باهدف ایجاد تغییرات کالبدی و ارتقای کیفیت سطح زندگی با استفاده از فرایند اعیان سازی و برای روشن شدن موضوع به تعریف اعیان سازی پرداخته و ابعاد مختلف آن بررسی می­شود. سپس به بررسی و مطالعه ادبیات مربوطه و تجربیات جهانی از اعیان سازی و معیارها و شاخص‌های تأثیرگذار بر آن پرداخته تا بتوان با استقرار آن‌ها در چارچوب یک مدل سنجش مناسب به ارزیابی سطح کیفیت سکونت در محدوده‌ی موردمطالعه و میزان رضایتمندی ساکنین از محیط سکونتشان پرداخت. روش انجام این تحقیق بر مبنای تکنیک تحلیل رگرسیونی چند متغیره سلسله مراتبی و مدل مورداستفاده در فرایند تحلیل نیز به مدل تجربی سنجش کیفیت محیط سکونت موسوم است. این مدل دارای ساختاری سلسله مراتبی بوده و متشکل از معیارها و جزء معیارهایی است که در سطوح مختلف آن قرار می‌گیرند. در این میان جزء معیارهای سطح آخر مدل، مبنای تنظیم پرسشنامه تحقیق قرارگرفته و بر اساس میزان رضایتمندی یا نارضایتی ساکنین محیط موردنظر امتیازدهی شدند. درنهایت پس‌ از انجام تحلیل‌های آماری مناسب، سطح کیفی سکونت در محدوده‌ی موردمطالعه در حد متوسطی ارزیابی و وجود رابطه‌ی معنی‌داری بین معیارها و جزء معیارهای واقع در سطوح مختلف مدل با متغیر وابسته‌ی کیفیت محیط سکونت تأکید شد.

متن کامل [PDF 400 kb]   (890 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-مورد پژوهی | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/1/19 | پذیرش: 1396/1/19 | انتشار: 1396/1/19

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مطالعات محیطی هفت حصار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Haft Hesar Journal of Environmental Studies

Designed & Developed by : Yektaweb