چکیده: (1706 مشاهده)
سرمایه اجتماعی حاصل شکلگیری و استقرار ارزشها، هنجارها، سنتها، عرفها و قواعد به صورتی خودجوش و در بستری از روابط متقابل اجتماعی است، زمینهساز همدلی، همکاری، نوعدوستی، وفاداری، وجدان کاری در زندگی اجتماعی از جانب افراد است. این نوع از سرمایه بستر مناسبی برای بهرهوری سرمایه انسانی و فیزیکی و راهی برای نیل به موفقیت قلمداد میشود. سرمایه اجتماعی بهعنوان مزیت رقابتی جامعه محلی، ازجمله قابلیتهایی است که رشد و توسعه آن میتواند در بروز رفتارهای داوطلبانه فرا نقشی یعنی رفتارهای شهروندی امکانپذیر گردد.
مطالعه حاضر باهدف تبیین جایگاه سرمایه اجتماعی در افزایش ارتقاء رفتار شهروندی ساکنین محلههای ابیوردی و کوی دانشگاه واقع در شهر شیراز انجامشده است. دادههای حاصل از پرسشنامه توسط نرمافزارهای SPSS، AMOS و LISREL تجزیهوتحلیل شدهاند. روش نمونهگیری پژوهش حاضر روش «تصادفی ساده» است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای هر یک از محلهها 375 نفر برآورد گردید. از ضریب آلفای کرونباخ و روایی محتوای برای سنجش روایی و اعتبار پرسشنامه و از روش معادلات ساختاری جهت بررسی میزان تأثیرگذاری سرمایه اجتماعی بر ارتقای رفتار شهروندی استفادهشده است.
یافتههای تحقیق حاکی از آن است که رابطه بین سرمایه اجتماعی و رفتار شهروندی مثبت و نسبتاً قوی است. در محله ابیوردی به ازای یک واحد افزایش در متغیر سرمایه اجتماعی، متغیر وابسته رفتار شهروندی به میزان 0.58 ارتقاء مییابد. این میزان برای محله کوی دانشگاه 0.51 است. از میان ابعاد سرمایه اجتماعی، تأثیرگذارترین بعد بر ارتقاء رفتار شهروندی در محله ابیوردی بعد ارتباطی و در محله کوی دانشگاه بعد ساختاری میباشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي-مورد پژوهی |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/4/6 | پذیرش: 1397/4/6 | انتشار: 1397/4/6