دوره 9، شماره 36 - ( تابستان 1400 )                   جلد اول _ شماره اول_صفحات 5 الی 79 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hendou M, Ivani H, Nourtaghani A. Investigating the effect of changes in the spatial system of houses in Mashhad on contemporary lifestyle. Haft Hesar J Environ Stud 2021; 9 (36) :35-58
URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-1384-fa.html
هندو میکائیل، ایوانی هادی، نورتقانی عبدالمجید. بررسی تأثیر تغییرات نظام فضایی خانه‌های مشهد بر سبک زندگی معاصر. مطالعات محیطی هفت حصار. 1400; 9 (36) :35-58

URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-1384-fa.html


چکیده:   (1660 مشاهده)
از آنجایی که سبک زندگی ناشی از رفتارها و فعالیت­ها است، پژوهش در این زمینه تغییراتی را که در طول زمان رخ داده­اند و همچنین فاصله میان آنچه نظام ارزشی در گذشته یاد می­شد با آنچه امروزه تحقق می­یابد را آشکار می­سازد. بدین منظور این پژوهش تلاش می­کند تا با استفاده از روش نحو فضا در خانه­های برداشت شده از شهر مشهد در سده اخیر، به تحلیل نتایج حاصل بپردازد تا از این طریق تاثیر تداوم و تغییر در نظام کالبدی فضایی خانه­های مشهد بر سبک زندگی مردم را مورد بررسی قرار­دهد. این پژوهش با استفاده از روش ترکیبی شامل روش‌های توصیفی، تحلیلی و در نهایت استدلال منطقی با بهره‌گیری از ابزار مشاهده، برداشت، مطالعات کتابخانه‌ای و شبیه‌سازی به کمک نرم‌افزار تخصصی نحو فضا (UCL Depthmap) صورت گرفته است.
یافته­های پژوهش نشان می­دهد در دوره پهلوی اول و نیمه اول پهلوی دوم، در هر دو سازماندهی مرکزی و محوری بیشترین تغییرات در فضای باز (حیاط و تراس-ایوان) و کمترین تغییرات در این دوره مربوط به فضای نشیمن و اتاق بوده است؛ لیکن از دوره نیمه دوم پهلوی دوم تاکنون، توجه از فضای باز و بیرون به فضای درون به خصوص فضای عمومی و نیمه­عمومی مانند نشیمن و پذیرایی معطوف می‌گردد. بنابراین در خانه‌های قبل از سال1340ه.ش، عملکرد حیاط به عنوان فضایی که بخشی از فعالیت‌های فرهنگی، اعتقادی، رسوم سنتی و فعالیت اجتماعی، تفریحی و سرگرمی در آن رخ می­داد تغییر کرده و همان طور که نتایج حاصل از پرسشنامه‌ها نشان می‌دهند، از نیمه دوم پهلوی دوم به بعد این فعالیت‌ها در فضاهای دیگر خانه‌ مانند پذیرایی- مهمان‌خانه و نشیمن رخ می‌دهند. از سال 1340ه.ش به بعد با ایجاد فضایی بعنوان اتاق­ کار، فضایی مختص فعالیت‌های معیشتی در خانه‌ها ایجاد گردید که این فضا در خانه‌های قبل از سال 1340ه.ش مشاهده نمی‌شود. همچنین در خانه‌های بعد از سال 1340ه.ش به بعد فضایی بعنوان نهارخوری نیز به خانه‌ها افزوده می‌شود که قسمتی از فعالیت‌های زیستی در آن رخ می‌دهد.
متن کامل [PDF 1133 kb]   (987 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-مورد پژوهی | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1400/5/29 | پذیرش: 1400/4/10 | انتشار: 1400/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مطالعات محیطی هفت حصار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Haft Hesar Journal of Environmental Studies

Designed & Developed by : Yektaweb