دوره 13، شماره 48 - ( تابستان 1403 )                   جلد اول _ شماره اول_صفحات 5 الی 79 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

غفاری فائزه، شباک مریم، نوروزی نیما، نیری فلاح سیامک. تبیین مؤلفه‌های مؤثر کیفیت محیطی فضاهای عمومی بیمارستان بر حس رضایت‌مندی بیماران (مطالعه موردی: بیمارستان‌های شهر ساری). مطالعات محیطی هفت حصار. 1403; 13 (48) :25-44

URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-2082-fa.html


چکیده:   (551 مشاهده)
تجربه­های ناخوشایند در فضا­های درمانی امروزه نه تنها به خاطر نحوه ارائه خدمات بلکه کیفیت نامناسب محیط و عدم توجه کافی به نیازهای کاربران بوده که موجب افزایش فشارهای روانی و نارضایتی می­گردد. فضاهای عمومی به عنوان فضاهای واسطه و انتقالی، نقش مهمی در تجربیات ادراکی بیماران در محیط بیمارستان ایفا می­نمایند. با توجه به اهمیت توسعه فضاهای کاربرمحور در محیط­های درمانی، کیفیت محیطی مناسب در فضاهای عمومی می­تواند به ارزیابی مثبت بیماران از این فضاها و نیز بهبود رضایت­مندی آنان کمک نمایند. تحقیق حاضر به دنبال تبیین ویژگی­های کیفیت محیطی فضاهای عمومی موثر بر حس کلی رضایت­مندی بیماران و چگونگی اهمیت و نقش این شاخصه­ها در تقویت رضایت­مندی در قالب ارائه مدل مفهومی می­باشد. روش تحقیق بر پایه مطالعه توصیفی- تحلیلی بوده، و راهبرد نمونه­موردی برای اطلاعات کمی انجام گرفت. برای جمع­آوری اطلاعات مورد نیاز، علاوه بر مرور منابع کتابخانه­ای، از ابزار پرسشنامه استفاده گردیده­ است. مطالعه در دو بیمارستان امام­خمینی و شفا شهر ساری انجام گرفته و در مجموع 205 بیمار از طریق پرسشنامه در این پژوهش شرکت نمودند. شیوه مدل­سازی معادلات ساختاری با نرم­افزار SmartPLS برای تحلیل اطلاعات مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می­دهد که پنج مولفه شامل آسایش فیزیکی- روانی، دیدپذیری، دسترسی، خوانایی و ارتباط­پذیری به عنوان عوامل مهم کیفیت محیطی فضاهای عمومی بیمارستان بر رضایت­مندی بیماران موثر بوده­اند. همچنین، دسترسی، به عنوان مهم­ترین ویژگی به همراه ارتباط­پذیری و خوانایی در فضاهای عمومی از عوامل قابل­توجه در افزایش حس رضایت­مندی می­باشند. این پژوهش می­تواند با ارائه چهارچوب مفید در پاسخ به نیازها و انتظارات بیماران، به معماران و طراحان در فرآیند طراحی و نیز مدیران مراکز درمانی برای بهبود کیفیت فضاهای عمومی موجود و یا آینده در جهت تقویت حس رضایت­مندی کاربران کمک نماید.
 
متن کامل [PDF 2391 kb]   (198 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-مورد پژوهی | موضوع مقاله: روان شناسی محیط
دریافت: 1403/5/28 | پذیرش: 1403/5/10 | انتشار: 1403/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مطالعات محیطی هفت حصار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Haft Hesar Journal of Environmental Studies

Designed & Developed by : Yektaweb