دوره 13، شماره 48 - ( تابستان 1403 )                   جلد اول _ شماره اول_صفحات 5 الی 79 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

شمس اله عماد، ماجدی حمید، سعیده زرآبادی زهراالسادات. خوانشی نو از سرزندگی شهری؛ جُستاری انتقادی به خوانش‌های معاصر سرزندگی شهری در ایران. مطالعات محیطی هفت حصار. 1403; 13 (48) :145-167

URL: http://hafthesar.iauh.ac.ir/article-1-2097-fa.html


چکیده:   (261 مشاهده)
سرزندگی شهری، مفهومی دشوار و چندوجهی است که تبیین و خوانش آن به سادگی تجربه ­اش نیست. اگرچه این مفهوم طی شش دهه که از حیات آن در عرصه شهرسازی دنیا می­گذرد مورد توجه نگره­پردازان و حرفه­ مندان قرار گرفته اما تاکنون به­ گونه ­ای مناسب «مفهوم­ سازی» نشده است. ضمن آنکه در ادبیات موضوعی­­ اش با فقدان انسجام نظری روبرو است. ابعاد این مسئله، در عرصه پژوهش­های داخلی، گستردگی بیشتری پیدا کرده که برآمده از برداشت­ها و خوانش­ های ناصحیح و آمیختگی­ های لفظی و معنایی با مفهوم «زیست­ پذیری» است. این مقوله به شکل­ گیری ابهامات و آشفتگی­ هایی در رابطه با سرزندگی شهری انجامیده که تا به امروز، پژوهشی نسبت به آن، رویکردی انتقادی نداشته و در جهت اصلاح آن گامی مؤثر برنداشته است. بنابراین، شفاف­ سازی پیرامون اشتباهات پرتکرار پژوهش­های داخلی پیشین و همچنین ارائه خوانشی نو مطابق با ماهیت و اهمیت این مفهوم، ضروری است. بر این اساس، پژوهش پیش­رو، در سطح اول با استفاده از روش تحلیل محتوای متون به بررسی خوانش ­های سرزندگی شهری در پژوهش­های خارجی پرداخته و در سطح دوم، 48 مقاله داخلی منتخب(بر اساس معیارهای ترجیحی دستورالعمل پریزما) انتشار یافته در بازه زمانی (1386-1400) را با رویکردی تحلیلی-انتقادی مورد بررسی قرار می­دهد. در سطح سوم نیز، خوانشی نو از سرزندگی شهری ارائه می­نماید. بر اساس نتایج پژوهش پیش­رو، سرزندگی شهری، یک «فرامفهوم» یا «اَبَرمفهوم» است که خوانش یا بازخوانی آن نیازمند «رویکردی کل­نگر» است، به­ گونه ­ای که می­توان آن را با استفاده از استعاره کوه یخ، مدل­سازی کرد. در پژوهش حاضر، این فرامفهوم، «چشم ­انداز آرمانی طراحی شهریِ خوب» خوانده شده و در قالب کوه یخی دارای یک لایه بیرونیِ قابل مشاهده با عنوان «پرسونای سرزندگی» و چهار لایه­ زیرینِ پنهان مشتمل بر «کیفیت زندگی»، «کیفیت محیطی»، «مدیریت سرزندگی» و «نیروهای هدایتگر سرزندگی» مفهوم­ سازی گردیده است­.
سرزندگی شهری، مفهومی دشوار و چندوجهی است که تبیین و خوانش آن به سادگی تجربه ­اش نیست. اگرچه این مفهوم طی شش دهه که از حیات آن در عرصه شهرسازی دنیا می­گذرد مورد توجه نگره­پردازان و حرفه­مندان قرار گرفته اما تاکنون به­گونه­ای مناسب «مفهوم­ سازی» نشده است. ضمن آنکه در ادبیات موضوعی ­­اش با فقدان انسجام نظری روبرو است. ابعاد این مسئله، در عرصه پژوهش­های داخلی، گستردگی بیشتری پیدا کرده که برآمده از برداشت­ها و خوانش­های ناصحیح و آمیختگی­های لفظی و معنایی با مفهوم «زیست ­پذیری» است. این مقوله به شکل­ گیری ابهامات و آشفتگی ­هایی در رابطه با سرزندگی شهری انجامیده که تا به امروز، پژوهشی نسبت به آن، رویکردی انتقادی نداشته و در جهت اصلاح آن گامی مؤثر برنداشته است. بنابراین، شفاف ­سازی پیرامون اشتباهات پرتکرار پژوهش­های داخلی پیشین و همچنین ارائه خوانشی نو مطابق با ماهیت و اهمیت این مفهوم، ضروری است. بر این اساس، پژوهش پیش­رو، در سطح اول با استفاده از روش تحلیل محتوای متون به بررسی خوانش­ های سرزندگی شهری در پژوهش­های خارجی پرداخته و در سطح دوم، 48 مقاله داخلی منتخب(بر اساس معیارهای ترجیحی دستورالعمل پریزما) انتشار یافته در بازه زمانی (1386-1400) را با رویکردی تحلیلی-انتقادی مورد بررسی قرار می­دهد. در سطح سوم نیز، خوانشی نو از سرزندگی شهری ارائه می­نماید. بر اساس نتایج پژوهش پیش­رو، سرزندگی شهری، یک «فرامفهوم» یا «اَبَرمفهوم» است که خوانش یا بازخوانی آن نیازمند «رویکردی کل­نگر» است، به ­گونه ­ای که می­توان آن را با استفاده از استعاره کوه یخ، مدل­سازی کرد. در پژوهش حاضر، این فرامفهوم، «چشم­ انداز آرمانی طراحی شهریِ خوب» خوانده شده و در قالب کوه یخی دارای یک لایه بیرونیِ قابل مشاهده با عنوان «پرسونای سرزندگی» و چهار لایه­ زیرینِ پنهان مشتمل بر «کیفیت زندگی»، «کیفیت محیطی»، «مدیریت سرزندگی» و «نیروهای هدایتگر سرزندگی» مفهوم­ سازی گردیده است­.
 
متن کامل [PDF 984 kb]   (101 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-مورد پژوهی | موضوع مقاله: شهرسازی-برنامه ریزی شهری
دریافت: 1401/11/19 | پذیرش: 1402/7/17 | انتشار: 1403/5/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مطالعات محیطی هفت حصار می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Haft Hesar Journal of Environmental Studies

Designed & Developed by : Yektaweb